Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jódhiány és a jódtúladagolás
  2024-02-01 09:48:31, csütörtök
 
  A jód egy nélkülözhetetlen mikrotápanyag, amely szükséges a pajzsmirigy normál működéséhez, illetve a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez is. Napjainkban sok ember szervezetében nincs elegendő jód, pedig ez a tápanyag sokféle testi funkcióban vesz részt. Mutatjuk is, hogy milyen jelei és tünetei lehetnek a jódhiánynak.

A jódhiány egyik jele és tünete a nyak duzzanata. Amikor kevés jód van a szervezetben, a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Ilyenkor a pajzsmirigy sokkal keményebben dolgozik, ami pedig a pajzsmirigysejtek növekedését és szaporodását eredményezi, ez a hatás pedig a pajzsmirigynek mint nagyon fontos szervünknek a növekedését eredményezi, ami a nyak duzzanatához vezethet.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete is a jódhiány. Azoknál a pajzsmirigybetegeknél, akiknél jódhiányt állapítottak meg, gyakran jelent meg tünetként még a gyengeség és a letargia is. Ez annak tulajdonítható, hogy a pajzsmirigyhormonok kulcsszerepet játszanak a szervezet energiaszintjének fenntartásában. A pajzsmirigyhormon hiánya viszont csökkent energiaszintet eredményez.

A pajzsmirigyhormonok az anyagcsere szabályozásában is a segítségünkre lehetnek. A jódhiány tehát a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjét okozza, ami pedig a testbe juttatott kalóriák elégetésének sebességét is nagyban befolyásolja. Ennek eredményeként a test kevesebb kalóriát éget el, ezt a szervezet zsír formájában tárolja, ami pedig súlygyarapodást eredményez.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje hajhulláshoz is vezethet. Ez azért van, mert a pajzsmirigyhormonok segítik a szőrtüszők növekedését. Azonban ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetben és még jódhiány is kialakul, akkor a hajhagymák nem jutnak elegendő tápanyaghoz és energiához, így ez hajhullást is okozhat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetünkben és még jódhiányban is szenvedünk, akkor a bőrünk nemcsak szárazzá, de durva tapintású is válhat. A pajzsmirigyhormonok nemcsak a bőrsejtek regenerálódását segítik, hanem a bőr hidratáltságának megőrzésében is segítenek. Az alacsony pajzsmirigyhormonszinttel rendelkező emberek kevésbé izzadnak, és ez oka lehet a száraz bőr kialakulásának.

A jódhiány agykárosodást is okozhat gyermekeknél, ami tanulási zavarhoz vezethet, illetve csökkent memóriát és gondolkodási képességeket eredményezhet.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje az anyagcserére is negatív hatással van, így alacsonyabb lesz a hőtermelés, ami pedig fokozza a hidegre való érzékenységet.

Jódhiányt jelez nőknél a fibroidok és nem rákos csomók megjelenése a mellszövetben. Mivel a jód véd a rendellenes sejtfejlődéstől és a proliferációtól, így a megfelelő jódszint megakadályozhatja ezeknek a csomóknak a kialakulását.

A jódhiány az agy számos területét befolyásolja, beleértve a hippokampuszt, a neurotranszmittereket, az idegeket körülvevő mielint és a megismerési folyamatot. A megfelelő jódszint fenntartása támogatja az idegrendszert és az agy egészségét.

A jódhiány számos tünettel jár együtt: depresszió, agyi köd, hajhullás, nyelési nehézség, légzési nehézség, golyva, száraz bőr, súlygyarapodás, székrekedés, gyengeség, hidegérzékenység, fáradtság.

Bár ritka, de jódtúladagolás és mérgezés is kialakulhat. Ezek tünetei: hasmenés, hányinger, hányás, a szájüreg vagy a gyomor égő érzése, láz. A hosszútávú jódtúladagolás növelheti a pajzsmirigy-túlműködés, a golyva, a pajzsmirigygyulladás és a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Címkék: nélkülözhetetlen, hidratáltságának, hidegérzékenység, szabályozásában, súlygyarapodást, proliferációtól, regenerálódását, szervezetünkben, sejtfejlődéstől, pajzsmirigynek, tulajdonítható, jódtúladagolás, súlygyarapodás, kialakulásának, energiaszintet, fenntartásában, pajzsmirigyrák, hippokampuszt, kulcsszerepet, idegrendszert, mellszövetben, segítségünkre, eredményezhet, érzékenységet, mikrotápanyag, eredményeként, szervezetében, agykárosodást, elégetésének, képességeket, szervezetben, befolyásolja, szaporodását, hajhulláshoz, duzzanatához, anyagcserére, nélkülözhetetlen mikrotápanyag, pajzsmirigy normál, megfelelő növekedéshez, tápanyag sokféle, jódhiány egyik, nyak duzzanata, pajzsmirigy sokkal, pajzsmirigysejtek növekedését, hatás pedig, pajzsmirigynek mint, növekedését eredményezi, nyak duzzanatához, szervezet energiaszintjének, pajzsmirigyhormon hiánya, anyagcsere szabályozásában, segítségünkre lehetnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy hatékony szolga  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  A másik dolog,  Hiányzik  Tavaszi kép  Png kutya  Facebookon kaptam  Nevem  Tanuld meg ezt a versemet  Fekete-erdő desszert  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png ház  Png csokor  Egy bizonyos határt  Szép estét  s immár én is felragyogva, ért...  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Nem méltó hozzád  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  Albert Einsteinről  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png csokor  Albert Einsteinről  Próbálj meg ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Png telefon  Mindig jusson idő nevetni  Még csak most kezdődik a nap  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Varga János Veniam - Fontos sz...  Próbálj meg ...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Kerüld el az evangélium örömén...  Gonosz démon-álarc  A televizió nem a kultúrát kép...  Png virág  Hazára minden embernek szükség...  Egy lelki imádság  Nevem  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az... 
Bejegyzés Címkék
nélkülözhetetlen mikrotápanyag, pajzsmirigy normál, megfelelő növekedéshez, tápanyag sokféle, jódhiány egyik, nyak duzzanata, pajzsmirigy sokkal, pajzsmirigysejtek növekedését, hatás pedig, pajzsmirigynek mint, növekedését eredményezi, nyak duzzanatához, szervezet energiaszintjének, pajzsmirigyhormon hiánya, anyagcsere szabályozásában, segítségünkre lehetnek, jódhiány tehát, testbe juttatott, test kevesebb, szervezet zsír, szőrtüszők növekedését, bőrünk nemcsak, bőrsejtek regenerálódását, jódhiány agykárosodást, hidegre való, rendellenes sejtfejlődéstől, megfelelő jódszint, idegeket körülvevő, megismerési folyamatot, jódhiány számos, szájüreg vagy, hosszútávú jódtúladagolás, pajzsmirigyrák kialakulásának, nélkülözhetetlen, hidratáltságának, hidegérzékenység, szabályozásában, súlygyarapodást, proliferációtól, regenerálódását, szervezetünkben, sejtfejlődéstől, pajzsmirigynek, tulajdonítható, jódtúladagolás, súlygyarapodás, kialakulásának, energiaszintet, fenntartásában, pajzsmirigyrák, hippokampuszt, kulcsszerepet, idegrendszert, mellszövetben, segítségünkre, eredményezhet, érzékenységet, mikrotápanyag, eredményeként, szervezetében, agykárosodást, elégetésének, képességeket, szervezetben, befolyásolja, szaporodását, hajhulláshoz, duzzanatához, anyagcserére, megőrzésében, kialakulását, állapítottak, gondolkodási, növekedéshez, gyermekeknél, fenntartása, növekedését, pajzsmirigy, megismerési, tápanyaghoz, alulműködés, eredményezi, székrekedés, szervünknek, kialakulhat, jódhiánynak, megjelenése, jódhiányban, fejlődéshez, napjainkban, működéséhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2566
  • e Hét: 24856
  • e Hónap: 47123
  • e Év: 179677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.